DUPĂ CE I-A COMEMORAT PE SECUI, Premierul Victor Ponta REFUZĂ să-i asculte pe românii din Ucraina și Serbia adunați la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului

http://www.dantanasa.ro/dupa-ce-i-a-comemorat-pe-secui-premierul-victor-ponta-refuza-sa-i-asculte-pe-romanii-din-ucraina-si-serbia-adunati-la-universitatea-de-vara-de-la-izvoru-muresului/

3 august 2014, Harghita. Premierul Victor Ponta participă la manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la bătălia din Pasul Cașin (FOTO: facebook.com)

După ce în urmă cu o săptămână a participat în Pasul Cașin (Harghita) la ceremonia de comemorare a unor secui uciși de austrieci, alături de liderii UDMR, premierul Victor Ponta a refuzat să participe la manifestările de deschidere a Universității de Vară de la Izvoru Mureşului, unde participă români din comunitățile din jurul granițelor. De la manifestări a lipsit și deputatul PSD de Harghita, Mircea Dușa.

Potrivit Agerpres, reprezentanţii şi liderii comunităţilor româneşti din afara graniţelor, prezenţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, instituţie pe care o consideră un simbol al luptei pentru afirmarea identităţii naţionale, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că demnitarii statului român nu au participat în prima zi a dezbaterilor pentru a le asculta problemele şi a le oferi soluţii la rezolvarea lor, transmite corespondentul RRA, Angela Bârsan, preluat de Romanian Global News.

Vezi și Reprezentanți ai românilor din Timoc la Izvoru Mureșului: Noi încă vorbim de frica de a recunoaște că aparținem acestui popor

Ei reclamă dezinteresul inexplicabil al factorilor decizionali ai statului român faţă de dificultăţile cu care se confruntă românii din afara hotarelor ţării. Vasile Tărâţeanu, preşedintele Fundaţiei Culturale “Casa Limbii Române” din Cernăuţi, Ucraina, a spus: “În ultimul timp, conducerea României – Parlamentul şi Guvernul – a promovat o politică extraordinar de bună vizavi de situaţia din Ucraina. Au declarat susţinere totală, lucru care a redus într-o oarecare măsură acea atmosferă antiromânească ce a fost promovată în ultimul timp în Ucraina. În ceea ce priveşte această universitate de vară de la Izvoru Mureşului, după părerea mea, este foarte bine că se organizează. Pe mine personal, mă îngrijorează într-o anumită măsură, indiferenţa cu care a fost tratată această întrunire a românilor din afara hotarelor actuale ale României aici, la Izvoru Mureşului, unde principalul pilon este păstrarea românismului şi promovarea lui. Dacă la această întâlnire nu este nici o instituţie care a fost creată anume pentru relaţiile sau pentru politici cu românii din afara hotarelor României, lucrul acesta nu poate fi acceptat în nici un caz. Lipsa secretarului de stat, a ministrului pentru Românii de Pretutindeni de la această întrunire este – nu ştiu cum să o numesc, ca să nu-i supăr tare pe demnitarii statului, dar nu au nici o motivare argumentată”.

Vezi și Românii din Ucraina au probleme legate de păstrarea identității și, mai nou, de încorporarea tinerilor

La rândul său, Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, a spus: “De ce sunt indiferente autorităţile? Nu ştim de ce sunt indiferente, pentru că nemulţumirea este foarte mare; reprezentanţilor comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, prezenţi aici, nu le-a venit să creadă că niciun demnitar important al statului român nu este prezent să asculte situaţia dramatică pe care o trăiesc comunităţile de unde vin ei. Este foarte grav, ni se pare un dezinteres inexplicabil al instituţiilor din România vizavi de o problemă care loveşte milioane de români şi care ţine de milioane de români. Este campanie electorală, ar trebui să se gândească de doua ori înainte de a nu fi prezenţi la un eveniment atât de important cum este evenimentul de la Izvoru Mureşului”.

Potrivit Jurnalul Național, Preşedintele Asociaţiei pentru Cultura Română ‘Ariadnae Filum’ din Valea Timocului, Jurj Zavişa, a subliniat că românii care trăiesc în acea zonă au nevoie de măsuri concrete din partea statului român, nu doar de vizite ale demnitarilor.

”Am venit ca în fiecare an aici, la Izvoru Mureşului, să ne întâlnim cu fraţii noştri din toate ţările din jurul României, cu fraţii de aici, din Harghita şi Covasna care au aceleaşi probleme sau probleme asemănătoare ca şi noi, care trăim în ţări străine. Ne-am aşteptat ca aici, alături de noi, să fie prezenţi şi înalţi demnitari ai Ţării Mame, ai României şi am aflat că nu e nimeni. Am înţeles că sunt în concediu, dar această Universitate de Vară este un simbol al luptei pentru drepturile românilor din Balcani şi ne-am aşteptat, ca şi în anii trecuţi, să ne întâlnim cu ministru de Externe, de la Departamentul pentru Românii de pretutindeni nu e nimeni (…) Pentru noi, în Serbia, este foarte important ca, după vizita domnului premier Victor Ponta şi ministrului de Externe Titus Corlăţean, să vedem ce se întâmplă mai departe. A venit domnul preşedinte Traian Băsescu la Negotin, în 2011, ne-a zis ‘bună ziua’ şi patru ani nu s-a întâmplat nimic, vine domnul Ponta, acum aşteptăm pe altul în 2020 şi nu se întâmplă nimic”, a declarat Jurj Zavişa.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s